Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: rubik1990 »

Wiemy że \(\displaystyle{ X_{1},...X_{n},M}\) są niezależne, \(\displaystyle{ X_{i}\sim Exp(\lambda)}\)dla \(\displaystyle{ i=1,...n}\), \(\displaystyle{ M\sim g_{+}(q)}\). Mam znaleźć rozkład \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{M} X_{i}}\)
(\(\displaystyle{ Exp(\lambda)}\) ma gęstość \(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^{-\lambda x}I_{(0,\infty)}(x)}\), \(\displaystyle{ g_{+}(q)}\) ma rozkład \(\displaystyle{ (k, q(q-q)^{k}), k=1,2,...}\) )
Nie wiem jak zacząć to zadanie. Byłbym wdzięczny za wskazówki
miodzio1988

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj z funkcji charakterystycznej
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: rubik1990 »

Wielkie dzięki. Podpowiedź bardzo pomogła. A masz może jakiś pomysł jak to zrobić bez funkcji charakterystycznych? Jestem ciekaw czy liczyłeś to do końca i czy wyszedł Ci jakiś znany rozkład?
miodzio1988

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: miodzio1988 »

Bez to standardowo, za pomocą warunkowania odpowiednich zmiennych losowych
ODPOWIEDZ