Pokazać że jesli \(\displaystyle{ P(A)=0.7}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0.8}\), to \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0.5}\)
Proszę o pomoc
udowadnianie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
udowadnianie nierówności
jak chodziłem do szkoły to był taki wzorek na kartach wzorów:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
co nam załatwia sprawę bo wiemy, że każde prawdopodobieństwo musi być \(\displaystyle{ \le 1}\)..
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
co nam załatwia sprawę bo wiemy, że każde prawdopodobieństwo musi być \(\displaystyle{ \le 1}\)..