prawdopodobienstwo Master Mind

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jawana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 mar 2006, o 11:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

prawdopodobienstwo Master Mind

Post autor: Jawana »

W grze Master Mind jeden z graczy by ułożyć swój kod wybiera cztery guziki majac do dyspozycji guziki w siedmiu kolorach. Zakłądając że każdy uklad guzikow jest jednakowo prawdopodobny, oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia że gracz ulozy swoj kod z wykorzystaniem guzikow tylko w jednym kolorze.
beel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 lis 2005, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

prawdopodobienstwo Master Mind

Post autor: beel »

Prawd. wylosowania kolory dla guzika wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\). Więc dla czterech guzików: \(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^4=\frac{1}{2401}}\)
Jawana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 mar 2006, o 11:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 23 razy

prawdopodobienstwo Master Mind

Post autor: Jawana »

to jest zła odpowiedz. Poprawna to 1/7 do potęgi 3.
Atanazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 28 sty 2007, o 00:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Kraków
Pomógł: 1 raz

prawdopodobienstwo Master Mind

Post autor: Atanazy »

A jesteś pewna że ta odpowiedź \(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^3}\) jest poprawna, bo mnie wyszło \(\displaystyle{ (\frac{1}{7})^4}\) tak samo jak beel'owi
beel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 lis 2005, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

prawdopodobienstwo Master Mind

Post autor: beel »

Jawana pisze:to jest zła odpowiedz. Poprawna to 1/7 do potęgi 3.
Dlaczego?
ODPOWIEDZ