Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa skokowej zmiennej losowej mającej tylko dwa punkty
skokowe \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\), jeśli \(\displaystyle{ x _{1}< x _{2}}\); \(\displaystyle{ p\left(x _{1} \right)=0,2}\); \(\displaystyle{ E\left(X\right)=3}\); \(\displaystyle{ V\left(X\right)=4}\).
Funkcja prawdopodobienstwa zmiennej skokowej
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Funkcja prawdopodobienstwa zmiennej skokowej
Ponieważ ma to być rozkład prawdopodobieństwa, o nośniku dwuelementowym (\(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\)), to:
\(\displaystyle{ p(x_1)+p(x_2)=1 \Rightarrow p(x_2)=1-0,2=0,8}\).
Dokładne wartości punktów \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) otrzymamy rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} E\left(X\right)=3 \\ V\left(X\right)=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ p(x_1)+p(x_2)=1 \Rightarrow p(x_2)=1-0,2=0,8}\).
Dokładne wartości punktów \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) otrzymamy rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} E\left(X\right)=3 \\ V\left(X\right)=4 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Funkcja prawdopodobienstwa zmiennej skokowej
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie naszą zmienna losową. Wówczas funkcja prawdopodobieństwa przyjmie postać:
\(\displaystyle{ P(X=x_1)=0,2 \\ P(X=x_2)=0,8}\).
\(\displaystyle{ P(X=x_1)=0,2 \\ P(X=x_2)=0,8}\).