Trzy odcinki- trojkat.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: lenkaja »

Wybieramy losowo 3 odcinki o dlugosci nie wiekszej niz \(\displaystyle{ a}\). Jakie jest prawdopodobienstwo, ze da sie z tych odcinkow ulozyc trojkat?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: Chromosom »

Podobne zadanie jak poprzednie. Należy skorzystać z odpowiedniego warunku spełnianego przez boki, z których można ułożyć trójkąt. Problem na czym polega?
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: lenkaja »

Tutaj \(\displaystyle{ \Omega= \left\{ (x,y,z) \in (0,a) ^{3} \right\}}\)
\(\displaystyle{ A=\left\{ (x,y,z) \in \Omega : x+y>z \wedge x+z>y \wedge y+z>x\right\}}\)

I \(\displaystyle{ P(\Omega)= a^{3}}\)
Ale jak policzyc objetosc \(\displaystyle{ A}\)? Czyli \(\displaystyle{ P(A)}\)?-- 23 lis 2011, o 18:48 --Pomoze ktos?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: Chromosom »

Wykonaj rysunek i oblicz objętość bryły za pomocą całki potrójnej. Gdyby pojawiły się problemy, przedstaw swoje obliczenia.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: lenkaja »

Tylko problem w tym, ze nie wiem jak to narysowac- te trzy warunki?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: Chromosom »

wyznacz równania jawne tych płaszczyzn \(\displaystyle{ z=z(x,y)}\)
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: lenkaja »

Ok.
\(\displaystyle{ z<x+y}\)
\(\displaystyle{ z>-x+y}\)
\(\displaystyle{ z>x-y}\)

Ale nie wiem jak to narysowac i jak napisac ta calke?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: Chromosom »

wykonaj teraz rysunek każdej z tych płaszczyzn - na tej podstawie wyznaczysz granice całkowania.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: lenkaja »

Nie wiem jak to zrobic... Napiszesz jak ma ta calka wygladac?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: Chromosom »

zwykła całka potrójna z funkcji jednostkowej po objętości, ustal granice na podstawie rysunku
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: lenkaja »

Tylko nie wiem jak ten rysunek wyglada...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Trzy odcinki- trojkat.

Post autor: Chromosom »


na tej podstawie wykonasz rysunek.
ODPOWIEDZ