Lamanie patyka- prawdopodobienstwo geometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 383
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Lamanie patyka- prawdopodobienstwo geometryczne.
Dany jest patyk o dlugosci \(\displaystyle{ a}\). Lamiemy go losowo na 3 czesci. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze da sie z tych czesci ulozyc trojkat?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Lamanie patyka- prawdopodobienstwo geometryczne.
Długość każdej z części to odpowiednio \(\displaystyle{ x,\ y,\ a-x-y}\). Pozostaje skorzystać z odpowiedniej nierówności spełnianej przez boki trójkąta, a następnie obliczyć całkę podwójną po odpowiednim obszarze. Problem gdzie się pojawia?
-
- Użytkownik
- Posty: 383
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Lamanie patyka- prawdopodobienstwo geometryczne.
Zrobilam troche inaczej (bez liczenia calki) i wyszlo mi \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}}\). Mysle, ze dobrze.
Opisalam pierwsze omege (jest to trojkat prostokatny o bokach \(\displaystyle{ a,a,a \sqrt{2}}\)), potem A (trojkat prostokatny o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a, \frac{1}{2}a, \frac{1}{2}a \sqrt{2}}\)) i potem podzielilam pole A przez pole omegi.
Opisalam pierwsze omege (jest to trojkat prostokatny o bokach \(\displaystyle{ a,a,a \sqrt{2}}\)), potem A (trojkat prostokatny o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a, \frac{1}{2}a, \frac{1}{2}a \sqrt{2}}\)) i potem podzielilam pole A przez pole omegi.