Centralne twierdzenie graniczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Andy1949
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 lis 2011, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Centralne twierdzenie graniczne

Post autor: Andy1949 »

martin90 pisze: Zmienne losowe X1;X2; ...... ;X100 są niezależne o jednakowych rozkładach określonych
gęstością:
\(\displaystyle{ f(x) = 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0;1)}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 0}\) dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\)
Obliczyć prawdopodobieństwo\(\displaystyle{ P(Y100 \ge 55)}\) gdzie \(\displaystyle{ Y100= \sum_{100}^{i=1}Xi}\)
Czy ktoś może rozpisać rozwiązanie tego zadania? Będę wdzięczny.
ODPOWIEDZ