Witam potrzebuje pomocy w zadaniu
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację, obliczyć prawdopodobieństwo, że w skład delegacji wejdzie :
a) co najmniej jedna kobieta
b) dokładnie jedna kobieta
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, o 18:17 przez Boys123456789, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację
a) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli że w skład delegacji wchodzą sami mężczyźni.
b) Losujesz 1 kobietę z 3 i 2 mężczyzn z 20, czyli \(\displaystyle{ C_3^1 \cdot C_{20}^2}\)
A wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ C_{23}^3}\).
b) Losujesz 1 kobietę z 3 i 2 mężczyzn z 20, czyli \(\displaystyle{ C_3^1 \cdot C_{20}^2}\)
A wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ C_{23}^3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację
Lbubsazob pisze:A czego nie rozumiesz z tego, co napisałam?
nie rozumie tego przykladu A
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację
Niech \(\displaystyle{ A'}\) oznacza zdarzenie, że w skład delegacji wchodzą sami mężczyźni. Wtedy \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\).
\(\displaystyle{ \left| A\right|=C_{20}^3}\), bo losujemy trzech mężczyzn z dwudziestu.
\(\displaystyle{ \left| A\right|=C_{20}^3}\), bo losujemy trzech mężczyzn z dwudziestu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Spośród 20 mężczyzn i 5 kobiet wybrano 3 osobową delegację
Dziekuję a mozna jescz prosic o pomoc w innych dwoch zadaniach ktore dodałem