gęstość zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: smieja »

Dla jakiej wartości stałej c funkcja jest gęstością pewnej zm.l

\(\displaystyle{ f(x)= ce ^{-\left| x\right| }}\)

z def wartości bezwzględnej można to rozbić na 2 przypadki

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} ce ^{-\left| x\right| } \hbox { dla } x > 0\\ ce ^{x} \hbox { dla } x \le 0 \end{cases}}\)

teraz z def. gęstości mamy

gdy \(\displaystyle{ x \le 0}\)

\(\displaystyle{ 1= \int_{- \infty}^{0}ce ^{x}dx = c \cdot \lim_{ a\to - \infty } \int_{a}^{0} e ^{x}dx = c \lim_{ a\to - \infty } 1-e ^{x} = c}\)

czyli \(\displaystyle{ c=1}\) a w odp mam, że \(\displaystyle{ c= \frac{1}{2}}\)

gdzie robię błąd ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{+ \infty } f(x) \mbox{d}x = 1}\)
ODPOWIEDZ