Prawdopodobieństwo z kartami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
goher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 paź 2010, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: goher »

Dziecko bawi się 10 kartami na których znajdują się następujące litery: A, A, A, E, K, M, M, T,
T, Y. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy losowym ułożeniu kart zostanie ułożony wyraz
MATEMATYKA.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: Inkwizytor »

No to zacznijmy od Omegi. Jak ją wyliczysz?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: scyth »

Albo jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszą literą będzie M? Drugą A? Trzecią T? itd.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: Inkwizytor »

scyth pisze:Albo jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszą literą będzie M? Drugą A? Trzecią T? itd.
Ty spryciarzu! Twój sposób jest i szybszy i prostszy w użyciu. Mój raczej tylko dla amatorów permutacji z powtórzeniami
goher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 paź 2010, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: goher »

Moja propozycja:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3 \cdot 2! \cdot 2! \cdot 3!}{10!}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 11:18 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mnożenie to \cdot .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: scyth »

W jaki sposób do tego doszedłeś? To nie jest poprawna odpowiedź.
goher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2 paź 2010, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: goher »

prawidłowa odpowiedź:
\(\displaystyle{ \frac{12}{10!}}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Prawdopodobieństwo z kartami

Post autor: scyth »

Chyba nie.
wskazówka
scyth pisze:Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszą literą będzie M? Drugą A? Trzecią T?
ODPOWIEDZ