Rozkład jednostajny + średnia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Optimum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Rozkład jednostajny + średnia

Post autor: Optimum »

1.Zmienna losowa X ma rozklad jednostajny na odciunku [0,a]. Wiemy, ze EX=2.
Wyznacz a: wg mnie a to 4.
Wyznacz P(X=3): wg mnie to\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\).
Wyznacz rozklad (gestosc i dystrybunate) zmiennych \(\displaystyle{ Y = X^{2} +1}\): nie wiem jak się to tego zabrać
2. Ktoś chce otworzyc swoje drzwi i ma 4 klucze ; jeden klucz pasuje do drzwi. Dobiera klucze niezalaznie od siebie. Znajdz srednia i wariancje liczby prob, jesli klucze, ktore okazaly sie nieodpowiednie sa elminowane: wg mnie EX=\(\displaystyle{ 1 \cdot \frac{1}{4} +2 \cdot \frac{1}{3} +3 \cdot \frac{1}{2} +4 \cdot 1}\), z warancja juz mam problem.
Proszę o pomoc, jakieś nakierowanie
Nieufny kioskarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2011, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Rozkład jednostajny + średnia

Post autor: Nieufny kioskarz »

Optimum pisze: Wyznacz P(X=3): wg mnie to\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\).
Dlaczego?
Optimum pisze: Wyznacz rozklad (gestosc i dystrybunate) zmiennych \(\displaystyle{ Y = X^{2} +1}\): nie wiem jak się to tego zabrać
\(\displaystyle{ P(Y \le t)=P(X^{2} +1 \le t)=P(X^{2}\le t-1)=P( -\sqrt{t-1 } \le X \le \sqrt{t-1})}\)

\(\displaystyle{ =F_{X}(\sqrt{t-1})-F_{X}(-\sqrt{t-1})}\)

a przecież \(\displaystyle{ F_{X}(t)}\) znasz.
Optimum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Rozkład jednostajny + średnia

Post autor: Optimum »

Nieufny kioskarz pisze:
Optimum pisze: Wyznacz P(X=3): wg mnie to\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\).
Dlaczego?
Skorzystałem z dystrybuanty dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 4}\) jest \(\displaystyle{ \frac{x}{4}}\)
Optimum pisze: Wyznacz rozklad (gestosc i dystrybunate) zmiennych \(\displaystyle{ Y = X^{2} +1}\): nie wiem jak się to tego zabrać
\(\displaystyle{ P(Y \le t)=P(X^{2} +1 \le t)=P(X^{2}\le t-1)=P( -\sqrt{t-1 } \le X \le \sqrt{t-1})}\)

\(\displaystyle{ =F_{X}(\sqrt{t-1})-F_{X}(-\sqrt{t-1})}\)

a przecież \(\displaystyle{ F_{X}(t)}\) znasz.

Czyli powinno byc \(\displaystyle{ F_{Y}(t)}\)\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{t-1} }{4}}\)dla \(\displaystyle{ 1<t<17}\)
ODPOWIEDZ