Mam do rozwiazania 3 zadania na fakultety. 2 z nich zrobilem i chcialbym zebycie tylko sprawdzili czy sa dobrze ale za to tego 3 nie mam pojecia jak zrobic.
1)
Na egzamin przygotowan 45 tematow, z ktorych zdajacy losuje 3. Uczen otrzymuje ocene pozytywna jezeli odpowie conajmniej na 2 z 3 pytan. Jakie jest prawdopodobienstwo ze uczen uzyska ocene pozytywana jesli przygotowal 2/3 temtow egzaminacyjnych
Rozwiazanie:
30 - liczba przygotowanych tematow
15 - licznba nie przygotowanych tematow
OMEGA= C 3/45=14 190
A=C 2/30*C 1/15+C 3/30 = 10 585
P(A)=10585/14190=0,75
2)
Rzucamy 2 razy moneta, jakie jest prawdopodobienstwo ze za 2 razem wyrzucimy orla.
Rozwiazanie:
0,5 (takie proste to zadanie czy tu jest jakie haczyk )
3)
Z pieciu kartek ponumerowanych od 1 do 5 losujemy jednoczesnie 3. Jakie jest prawdopodobienstwo ze suma tych liczb bedzie liczba parzysta?
Tego nie wiem.
egzamin, rzut monetą, losowanie kartek z numerkami
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Abudabi
- Podziękował: 4 razy
egzamin, rzut monetą, losowanie kartek z numerkami
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 10:00 przez martino_87, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
egzamin, rzut monetą, losowanie kartek z numerkami
1) Dobrze.
\(\displaystyle{ 2)\qquad p = \frac{1}{2}\\
P_2(2) = {2 \choose 2}p^2\cdot p^0 = \frac{1}{4}}\)
Prawdopodobieństwo wylosowania orła w jednym rzucie jest owszem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Rzucamy dwa razy i dwa razy pod rząd ma wypaść orzeł prawd. - \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\).
\(\displaystyle{ 3)}\) Aby była parzysta musimy wylosować dwie nieparzyste i jedną parzystą, takich możliwości jest 6 i są to (Niech to będzie zdarzenie \(\displaystyle{ A}\)):
\(\displaystyle{ 1,3,2\\
1,3,4\\
1,5,2\\
1,5,4\\
3,5,2\\
3,5,4}\)
Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ {5\choose 3} = 10}\).
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ 2)\qquad p = \frac{1}{2}\\
P_2(2) = {2 \choose 2}p^2\cdot p^0 = \frac{1}{4}}\)
Prawdopodobieństwo wylosowania orła w jednym rzucie jest owszem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Rzucamy dwa razy i dwa razy pod rząd ma wypaść orzeł prawd. - \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\).
\(\displaystyle{ 3)}\) Aby była parzysta musimy wylosować dwie nieparzyste i jedną parzystą, takich możliwości jest 6 i są to (Niech to będzie zdarzenie \(\displaystyle{ A}\)):
\(\displaystyle{ 1,3,2\\
1,3,4\\
1,5,2\\
1,5,4\\
3,5,2\\
3,5,4}\)
Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ {5\choose 3} = 10}\).
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{3}{5}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
egzamin, rzut monetą, losowanie kartek z numerkami
ad 3 , wsk suma dwoch "niewylosowanych liczb " x, y musi być nieparzysta....
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 5 razy
egzamin, rzut monetą, losowanie kartek z numerkami
w zadaniu nie ma powiedizane ze musi wypasc dwa razybartholdy pisze:Rzucamy dwa razy i dwa razy pod rząd ma wypaść orzeł
martino_87 pisze:jakie jest prawdopodobienstwo ze za 2 razem wyrzucimy orla
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Abudabi
- Podziękował: 4 razy
egzamin, rzut monetą, losowanie kartek z numerkami
No wlasnie, tam pisze ze za 2 razem ma wypasc orzel. Cos mi nie pasuje w tym zadaniu, za latwe...