studenci odpowiadają na pytania
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
studenci odpowiadają na pytania
W grupie 20 studentów pięciu zna 90% odpowiedzi na pytania egzaminacyjne z każdego z trzech dzialów kursu, siedmiu zna 70% odpowiedzi, czterech - 60% i czterech 50%. Na egzaminie student z tej grupy dał poprawne odpowiedzi na dwa pytania z dwóch dzialów programu, ale nie umiał odpowiedzieć na pytanie z trzeciego działu. Jakie jest prawdop., że dany student nauczył się 90%, 70%, 60% i 50% programu?
Może ktoś udzielić jakiś wskazówek, chociaż jak oznaczyć zdarzenia? Próbowałem na wiele sposobów ale mi nie wychodziło...
Może ktoś udzielić jakiś wskazówek, chociaż jak oznaczyć zdarzenia? Próbowałem na wiele sposobów ale mi nie wychodziło...
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
studenci odpowiadają na pytania
Nigdy nie korzystałem z tego schematu dlatego proszę o sprawdzenie czy dobrze myślę.
Prawdop., że student umie 90% programu
sa 3 pytania wiec n=3
na 2 pytania odpowiedział dobrze wiec k=2
prawdopodobieństwo sukcesu p=0,9
porażka q=0,1
\(\displaystyle{ { 3 \choose 2} \cdot 0,9 ^{2} \cdot 0,1}\)
dobrze ?
Prawdop., że student umie 90% programu
sa 3 pytania wiec n=3
na 2 pytania odpowiedział dobrze wiec k=2
prawdopodobieństwo sukcesu p=0,9
porażka q=0,1
\(\displaystyle{ { 3 \choose 2} \cdot 0,9 ^{2} \cdot 0,1}\)
dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
studenci odpowiadają na pytania
a nie trzeba jeszcze jakoś uwzględnić informacji o liczbie studentów, która zna dany procent odpowiedzi?
bo odpowiedź w książce wynosi 0.161 a wynik tego co napisałem jest równy 0.243
bo odpowiedź w książce wynosi 0.161 a wynik tego co napisałem jest równy 0.243
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 lis 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnik
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
studenci odpowiadają na pytania
Oczywiście trzeba to uwzględnić bo ten wynik mówi tylko o tym jakie jest prawdopodobieństwo, że student znający 90% materiału odpowie poprawnie na 2 pytania z 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów wlkp.
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
studenci odpowiadają na pytania
może jakaś wskazówka jak to dalej zrobić ? to będzie jakie jest prawdopodobieństwo, że dany student nauczył się 90% materiału pod warunkiem, że odpowiedział na 2 z 3 pytań. Gdzie zawrzeć informację o ilości studentów znających dany procent materiału?