Losowanie liczb - co robię źle...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Losowanie liczb - co robię źle...

Post autor: wiskitki »

Ze wszystkich liczb trzycyfrowych o cyfrach 1,2,5 losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest nieparzysta lub jest większa od 500. Zrobiłem to tak: wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ |\Omega|=3^3}\), żeby liczba była nieparzysta, to jest \(\displaystyle{ 2 \cdot 3^2}\) sposobów, natomiast żeby była większa od 500, to jest \(\displaystyle{ 1 \cdot 3^2}\) możliwości. Razem \(\displaystyle{ 3 \cdot 3^2=3^3}\) możliwości, czyli \(\displaystyle{ P(A)=1}\) - ale przecież to nierealne!
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Losowanie liczb - co robię źle...

Post autor: Psiaczek »

\(\displaystyle{ P(C \cup D)=P(C)+P(D)-P(C \cap D)}\)



nie odjąłeś p-stwa części wspólnej która jest niepusta
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Losowanie liczb - co robię źle...

Post autor: wiskitki »

No tak, ale tutaj przecież mamy sumę prawdopodobieństw, a nie prawdopodobieństwo sumy.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Losowanie liczb - co robię źle...

Post autor: Psiaczek »

wiskitki pisze:No tak, ale tutaj przecież mamy sumę prawdopodobieństw, a nie prawdopodobieństwo sumy.
\(\displaystyle{ C}\) - zdarzenie :wylosowano liczbę nieparzystą

\(\displaystyle{ D}\)- zdarzenie: wylosowano liczbę większą od \(\displaystyle{ 500}\)

to co twoim zdaniem masz policzyć przy takich oznaczeniach?

bo moim zdaniem \(\displaystyle{ P(C \cup D)}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Losowanie liczb - co robię źle...

Post autor: mat_61 »

wiskitki pisze:No tak, ale tutaj przecież mamy sumę prawdopodobieństw, a nie prawdopodobieństwo sumy.
Wręcz przeciwnie, tutaj mamy właśnie prawdopodobieństwo sumy (tak jak napisał Psiaczek).

Oblicz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(A)= P (}\) że wylosowana liczba jest nieparzysta \(\displaystyle{ A_{1}}\) lub \(\displaystyle{ \cup}\) jest większa od 500 \(\displaystyle{ A_{2})}\)
ODPOWIEDZ