Prawdopodobieństwo geometryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: wiskitki »

Z odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\) wybieramy losowo liczby x i y. Oblicz prawdopodobieństwo, że należą one do dziedziny funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)= \sqrt{x^2-y+0,2}}\). Tutaj skorzystałem z prawdopodobieństwa geometrycznego i wyszła mi całka \(\displaystyle{ \int_{ \frac{1}{\sqrt{5}}}^{1} (1-x^2-0,2) dx}\), nie wiem czy dobrze zrobiłem?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: lukasz1804 »

Moim zdaniem coś się nie zgadza, nie rozumiem już nawet Twojej funkcji podcałkowej. Dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ f}\) stanowią takie pary \(\displaystyle{ (x,y)\in\langle 0,1\rangle^2}\), które spełniają nierówność \(\displaystyle{ y\le x^2+0,2}\). Narysowałem zbiór punktów o podanej własności i jego pole wynosi \(\displaystyle{ \int_0^{\frac{2\sqrt{5}}{5}}(x^2+0,2)dx=\frac{14\sqrt{5}}{75}}\).
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: wiskitki »

... 0002fz.jpg Szukamy pole zakreskowanego obszaru, czyli mam policzyć pole ograniczone krzywymi \(\displaystyle{ y=1, \ y=x^2+ \frac{1}{5}}\), więc policzyłem całkę \(\displaystyle{ \int_{ \frac{1}{\sqrt5} }^{1} 1-x^2- \frac{1}{5}dx}\)...
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: lukasz1804 »

Narysowałeś parabolę \(\displaystyle{ y=x^2-0,2}\) zamiast \(\displaystyle{ y=x^2+0,2}\)...
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: wiskitki »

Faktycznie. OMG. Ale ze mnie debil...
ODPOWIEDZ