Osoby urodzone w tym samym dniu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Osoby urodzone w tym samym dniu

Post autor: Kanodelo »

Jaka jest szansa że spotkam na przyjęciu osobę, która ma urodziny w ten sam dzień co ja?Ile osób powino być na przyjęciu, by szansa ta przekrozyła 0,5.

Dla ułatwienia dodam że urodziłem sie 14kwietnia.
miodzio1988

Osoby urodzone w tym samym dniu

Post autor: miodzio1988 »



straszne lenistwo...
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Osoby urodzone w tym samym dniu

Post autor: wiskitki »

Czy to zadanie można rozwiązać w ten sposób? \(\displaystyle{ |\Omega|=365^n \\ |A'|=365! \\ P(A')= \frac{365!}{365^n}= \frac{364!}{365^{n-1}} \\ P(A)=1-P(A')=\frac{364!}{365^{n-1}}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Osoby urodzone w tym samym dniu

Post autor: Dasio11 »

wiskitki pisze:\(\displaystyle{ |A'|=365!}\)
To jest prawda tylko wówczas, gdy na przyjęciu jest \(\displaystyle{ 364}\) lub \(\displaystyle{ 365}\) osób.
Dla \(\displaystyle{ n}\) osób byłoby

\(\displaystyle{ |A'| = 365 \cdot 364 \cdot 363 \cdot \cdots \cdot (365-(n-1)) = \frac{365!}{(365-n)!}.}\)
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Osoby urodzone w tym samym dniu

Post autor: wiskitki »

Dzięki. Niepotrzebnie zasugerowałem się zadaniem, które robiliśmy na ćwiczeniach-było 7 osób i obliczyć prawdopodobieństwo, że każdy się urodził w innym dniu tygodnia. Tam \(\displaystyle{ |A|=7!}\), ale 7 musiało dotyczyć osób, a nie dni tygodnia
ODPOWIEDZ