W urnie mamy 3 białe kule i 8 czarnych. Losujemy 5 razy po jednej kuli, zwracając za każdym razem kule do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosujemy 3 razy kule białą
BArdzo prosze o rozwiązanie i jakies obliczenia do tego
W urnie mamy 3 białe kule i 8 czarnych
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z PRZED MONITORA
W urnie mamy 3 białe kule i 8 czarnych
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 10:00 przez KARACH, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
W urnie mamy 3 białe kule i 8 czarnych
Prawdopodobieńswto wylosowania białej:
\(\displaystyle{ p=\frac{3}{11}}\)
Losujemy 5 razy i chcemy 3 razy otrzymać białą:
\(\displaystyle{ P_{5}(3)={5\choose 3}(\frac{3}{11})^{3}\cdot{(\frac{8}{11})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{3}{11}}\)
Losujemy 5 razy i chcemy 3 razy otrzymać białą:
\(\displaystyle{ P_{5}(3)={5\choose 3}(\frac{3}{11})^{3}\cdot{(\frac{8}{11})^{2}}}\)