Liczbe trzycyfrową utworzono w nastepujący sposób.Spośród cyfr 1,2,...,9 najpierw wybrano cyfre setek, następnie z pozostałych cyfre dziesiątek, wreszcie z pozostałych cyfre jednosci. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5.
Bardzo prosze o rozwiązanie i jakieś obliczenia do tego
Liczba trzycyfrowa
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Liczba trzycyfrowa
Ogólnie liczb trzycyfrowych utworzonych w taki sposób masz:
\(\displaystyle{ 9\cdot{8}\cdot{7}=504}\)
Aby liczba była podzielna przez 5, to cyfra jedności musi być zerem albo piątką, zera nie mamy w zestawie, więc na ostatnie miejsce rezerwujemy sobie piątkę, takich liczb jest:
\(\displaystyle{ 8\cdot{7}\cdot{1}=56}\)
Teraz wystarczy podzielić.
\(\displaystyle{ 9\cdot{8}\cdot{7}=504}\)
Aby liczba była podzielna przez 5, to cyfra jedności musi być zerem albo piątką, zera nie mamy w zestawie, więc na ostatnie miejsce rezerwujemy sobie piątkę, takich liczb jest:
\(\displaystyle{ 8\cdot{7}\cdot{1}=56}\)
Teraz wystarczy podzielić.