W sklepie z obuwiem znajduje się 800 par butów wykonanych przez fabrykę f1 ( w tym 600 par i gatunku) 700 par wykonanych przez fabrykę F2 (w tym 400 par I gatunku) 400 par wykonanych przez fabrykę F3 (w tym 300 par i gatunku oraz 200 par butów importowanych I gatunku). Oblicz prawdopodobieństwo że losowo kupiona para butów
a) pochodzi z produkcji f1
b) pochodzi z produkcji fabryki F2 i jest I gatunku
c) pochodzi z importu
d) jest pierwszego gatunku
prawdopodobieństwo drzewka
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 lis 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnik
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
prawdopodobieństwo drzewka
a) \(\displaystyle{ \frac{8}{21}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{7}{21} \cdot \frac{4}{7}= \frac{4}{21}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{2}{21}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{8}{21} \cdot \frac{6}{8}+\frac{7}{21} \cdot \frac{4}{7}+\frac{4}{21} \cdot \frac{3}{4}+ \frac{2}{21}=\frac{15}{21}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{7}{21} \cdot \frac{4}{7}= \frac{4}{21}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{2}{21}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{8}{21} \cdot \frac{6}{8}+\frac{7}{21} \cdot \frac{4}{7}+\frac{4}{21} \cdot \frac{3}{4}+ \frac{2}{21}=\frac{15}{21}}\)