w szafie na trzech półkach układamy losowo pięć koszul. Obli

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bambimaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 lis 2011, o 21:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk

w szafie na trzech półkach układamy losowo pięć koszul. Obli

Post autor: bambimaster »

w szafie na trzech półkach układamy losowo pięć koszul. Oblicz szanse, tego że wszystkie koszule zostaną ułożone na jednej półce.

znalazłem taką odpowiedŹ
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{3^5}=\frac{1}{3^4}=\frac{1}{81}}\)


mógłby ktoś wytłumaczyc dlaczego w mianowniku jest \(\displaystyle{ 3^{5}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

w szafie na trzech półkach układamy losowo pięć koszul. Obli

Post autor: piasek101 »

Na ile sposobów można położyć jedną koszulę ?
bambimaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 lis 2011, o 21:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk

w szafie na trzech półkach układamy losowo pięć koszul. Obli

Post autor: bambimaster »

no tak czyli chodzi o wariacje z powtórzeniami? a więc nie powinno byc \(\displaystyle{ 5^{3}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

w szafie na trzech półkach układamy losowo pięć koszul. Obli

Post autor: piasek101 »

Źle kombinujesz.
Jedną koszulę możesz położyć na 3 sposoby.
ODPOWIEDZ