Określ następujące sigma ciało w przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega=\{a,b,c\}}\)
a) najmniejsze sigma ciało \(\displaystyle{ B(\Omega)}\) zawierające zbiór \(\displaystyle{ \{a,c\}}\)
Proszę o wskazówki i ciągnięcie za język.
Określenie sigma ciała
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Określenie sigma ciała
Wydaje mi się, że jeżeli \(\displaystyle{ \Omega=\{a,b,c\}}\):
\(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})=\{\emptyset,\Omega,\{a,c\},\{b\}\}}\)
gdyż takie \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\) spełnia trzy warunki definicji sigma ciała.
EDIT: Pomyliłem literki...
\(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})=\{\emptyset,\Omega,\{a,c\},\{b\}\}}\)
gdyż takie \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\) spełnia trzy warunki definicji sigma ciała.
EDIT: Pomyliłem literki...
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 16:41 przez jetix, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Określenie sigma ciała
Musisz skonstruować sigma ciało:
Najmniejsze sigma ciało zawierające zbiór \(\displaystyle{ \{a,c\}}\)
No to już wiesz, że na pewno:
\(\displaystyle{ \{a,c\}\in \sigma(\{a,c\})}\)
Skoro tak, to z warunku drugiego na sigma ciało masz, że \(\displaystyle{ Ainsigma({a,c})[ Rightarrow A'insigma({a,c})[}\)
Stąd wiesz, że
\(\displaystyle{ \{b\}\in \sigma(\{a,c\})}\)
Ponadto z warunku 1 i 2 na sigma ciało wiesz, że
\(\displaystyle{ \emptyset\in \sigma(\{a,c\})}\) oraz \(\displaystyle{ \Omega\in \sigma(\{a,c\})}\)
I zostaje jeszcze warunek 3, a więc jeżeli elementy należą do sigma ciała to ich suma musi należeć do sigma ciała. U Ciebie na razie:
\(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})=\{\emptyset,\Omega,\{a,c\},\{b\}\}}\)
Należy sprawdzić czy jak weźmiesz dowolne dwa elemnty z Twojego \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\) to ich suma należy do \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\). Jeżeli tak to stop. Jeżeli nie to musisz coś dorzucić do \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\)/ U Ciebie stop.
Najmniejsze sigma ciało zawierające zbiór \(\displaystyle{ \{a,c\}}\)
No to już wiesz, że na pewno:
\(\displaystyle{ \{a,c\}\in \sigma(\{a,c\})}\)
Skoro tak, to z warunku drugiego na sigma ciało masz, że \(\displaystyle{ Ainsigma({a,c})[ Rightarrow A'insigma({a,c})[}\)
Stąd wiesz, że
\(\displaystyle{ \{b\}\in \sigma(\{a,c\})}\)
Ponadto z warunku 1 i 2 na sigma ciało wiesz, że
\(\displaystyle{ \emptyset\in \sigma(\{a,c\})}\) oraz \(\displaystyle{ \Omega\in \sigma(\{a,c\})}\)
I zostaje jeszcze warunek 3, a więc jeżeli elementy należą do sigma ciała to ich suma musi należeć do sigma ciała. U Ciebie na razie:
\(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})=\{\emptyset,\Omega,\{a,c\},\{b\}\}}\)
Należy sprawdzić czy jak weźmiesz dowolne dwa elemnty z Twojego \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\) to ich suma należy do \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\). Jeżeli tak to stop. Jeżeli nie to musisz coś dorzucić do \(\displaystyle{ \sigma(\{a,c\})}\)/ U Ciebie stop.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Określenie sigma ciała
Nie rozumiem 3 sytuacji
-- 4 listopada 2011, 15:22 --
No i z drugiego warunku wiem, że
\(\displaystyle{ A \in \sigma \Rightarrow \Omega \setminus A \in \sigma}\)
Czyli u mnie
\(\displaystyle{ \{a,c\} \in \sigma \Rightarrow (\{a,b,c\} \setminus \{a,c\} ) \in \sigma \Rightarrow \{b\}}\)
więc nie wiem dlaczego całe omega....
Jak na razie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ \sigma \in \{\{a,c\},\{b\},pusty\}}\)-- 4 listopada 2011, 15:55 --Dodatkowo przeczytałem na wikipedii iż rodzina złożona ze zbioru pustego i zbioru X – jest to najmniejsze σ-ciało określone na X,
-- 4 listopada 2011, 15:22 --
No i z drugiego warunku wiem, że
\(\displaystyle{ A \in \sigma \Rightarrow \Omega \setminus A \in \sigma}\)
Czyli u mnie
\(\displaystyle{ \{a,c\} \in \sigma \Rightarrow (\{a,b,c\} \setminus \{a,c\} ) \in \sigma \Rightarrow \{b\}}\)
więc nie wiem dlaczego całe omega....
Jak na razie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ \sigma \in \{\{a,c\},\{b\},pusty\}}\)-- 4 listopada 2011, 15:55 --Dodatkowo przeczytałem na wikipedii iż rodzina złożona ze zbioru pustego i zbioru X – jest to najmniejsze σ-ciało określone na X,
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Określenie sigma ciała
No ale \(\displaystyle{ \emptyset \in \sigma \Rightarrow \Omega \setminus \emptyset \in \sigma}\)
Oczywiście: \(\displaystyle{ \Omega \setminus \emptyset=\Omega}\)
Co do drugiej uwagi to jeżeli \(\displaystyle{ \Omega=X}\) to to jest prawda. Problem jest wtedy gdy \(\displaystyle{ X\subset\Omega}\), wówczas trzeba zrobić tak by 3 warunki z definicji sigma ciała były spełnione.
Oczywiście: \(\displaystyle{ \Omega \setminus \emptyset=\Omega}\)
Co do drugiej uwagi to jeżeli \(\displaystyle{ \Omega=X}\) to to jest prawda. Problem jest wtedy gdy \(\displaystyle{ X\subset\Omega}\), wówczas trzeba zrobić tak by 3 warunki z definicji sigma ciała były spełnione.