Proszę pomóżcie, to zadanie TRZEBA rozwiązać przy pomocy schematu Bernoulliego.Cztery osoby wsiadają na parterze do windy w domu czteropiętrowym. Każdy wysiada z windy na dowolnym piętrze z jednakowym prawdopodobieństwem i wiadomo że wszyscy wyjdą z windy. Obliczyć prawdopodobieństwo, że na I piętrze wysiądzie jedna osoba, a na II pozostałe 3.
Z góry bardzo dziękuje za jakąś wskazówke!
Rozmieszczenie ludzi na piętrach
- Mlodsza
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozmieszczenie ludzi na piętrach
No właśnie wiem, odpowiedź jest prosta \(\displaystyle{ \frac{1}{4^3}}\) ale ja mam to rozwiązać Bernulim i nie mam pojęcia jak:(
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 14:33 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozmieszczenie ludzi na piętrach
Nie ma to większego sensu, ale można na siłę wcisnąć też i schemat Bernoulliego.
Oznaczmy zdarzenia:
\(\displaystyle{ A}\) - na pierwszym piętrze wysiadła jedna osoba, a na drugim trzy
\(\displaystyle{ B}\) - wszystkie osoby wysiadły na którymś z dwóch pierwszych pięter.
Mamy:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A\cap B) = P(A|B)\cdot P(B)}\)
Prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ B}\) łatwo policzyć ze schematu Bernoulliego (jak?), natomiast do obliczenia prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ A|B}\) wystarczy przyjąć za sukces wyjście danej osoby na pierwszym piętrze, a za porażkę wyjście na drugim - wówczas pytamy o prawdopodobieństwo że w czterech próbach będzie jeden sukces.
Q.
Oznaczmy zdarzenia:
\(\displaystyle{ A}\) - na pierwszym piętrze wysiadła jedna osoba, a na drugim trzy
\(\displaystyle{ B}\) - wszystkie osoby wysiadły na którymś z dwóch pierwszych pięter.
Mamy:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A\cap B) = P(A|B)\cdot P(B)}\)
Prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ B}\) łatwo policzyć ze schematu Bernoulliego (jak?), natomiast do obliczenia prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ A|B}\) wystarczy przyjąć za sukces wyjście danej osoby na pierwszym piętrze, a za porażkę wyjście na drugim - wówczas pytamy o prawdopodobieństwo że w czterech próbach będzie jeden sukces.
Q.
- Mlodsza
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozmieszczenie ludzi na piętrach
Wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{4^3}}\),to chyba jest dobry wynik, bardzo dziękuje!
A jak rozwiązać, jeśli przerobić treść tak:
Obliczyć prawdopodobieństwo, że na którymś piętrze wyjdzie 1 osoba, a na innym (jednym) pozostałe 3?
Z góry bardzo dziękuje!
A jak rozwiązać, jeśli przerobić treść tak:
Obliczyć prawdopodobieństwo, że na którymś piętrze wyjdzie 1 osoba, a na innym (jednym) pozostałe 3?
Z góry bardzo dziękuje!