Zmienne losowe X, Y mają rozkład gęstości dany funkcją...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Zmienne losowe X, Y mają rozkład gęstości dany funkcją...

Post autor: JarTSW »

Zmienne losowe X, Y mają rozkład gęstości dany funkcją:
\(\displaystyle{ f(x, y) = cxy}\), \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) , \(\displaystyle{ 0 \le y \le x}\):
a.) oblicz stałą normalizacyjną \(\displaystyle{ c}\)
b.) oblicz \(\displaystyle{ P(X+2Y \le 1)}\)

Prosze o pomoc z zadaniem.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Zmienne losowe X, Y mają rozkład gęstości dany funkcją...

Post autor: Chromosom »

a) skorzystaj z własności dystrybuanty - całka niewłaściwa z funkcji gęstości musi wynosić 1
b) wykonaj rysunek i oblicz odpowiednią całkę.
ODPOWIEDZ