Dwuwymiarowe zmienne losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
de4th
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 sty 2007, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Dwuwymiarowe zmienne losowe

Post autor: de4th »

Witam,

Mam do zrobienia liste 10 zadan z rachunku prawdopodobienstwa. Zostaly mi 3, z ktorymi nie moge sobie poradzic:

1. f(x,y)=xy*EXP(-x-y), x>0, y>0. Zmienne losowe Z, U i V sa postaci: Z=2X+3Y, U=3X+1, V=2Y-1. Obliczyc wariancje tych zmiennych.

2. f(x,y)=EXP(-y) dla 0
ODPOWIEDZ