Witam, mam problem z zadaniem i prosiłbym bardzo o pomoc.
Rzucamy 12 kości do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy każdą ściankę dwukrotnie.
Wiem tylko że ma wyjść w przybliżeniu 0,0034.
rzucamy kośćmi do gry
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
rzucamy kośćmi do gry
\(\displaystyle{ \bar{\bar{A}}}\) - zd., że każda ścianka wypadnie dwukrotnie.
\(\displaystyle{ \Omega}\) - zd., że rzucimy kostkami.
\(\displaystyle{ \bar{\bar{\Omega}} = 6^{12} = 2176782336}\)
Pierwsze dwie losujemy na \(\displaystyle{ {12 \choose 2}}\) sposobów, drugie dwie \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\) itd...
\(\displaystyle{ \bar{\bar{A}} = {12 \choose 2} {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 2} {2 \choose 2} = 7484400\\
\\
P(A) = \frac{7484400}{2176782336} 0,0034}\)
\(\displaystyle{ \Omega}\) - zd., że rzucimy kostkami.
\(\displaystyle{ \bar{\bar{\Omega}} = 6^{12} = 2176782336}\)
Pierwsze dwie losujemy na \(\displaystyle{ {12 \choose 2}}\) sposobów, drugie dwie \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\) itd...
\(\displaystyle{ \bar{\bar{A}} = {12 \choose 2} {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 2} {2 \choose 2} = 7484400\\
\\
P(A) = \frac{7484400}{2176782336} 0,0034}\)