rzut monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Nelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 lis 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 13 razy

rzut monetą

Post autor: Nelka »

Rzucamy 5 razy monetą. Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba wyrzuconych orłów??
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

rzut monetą

Post autor: bartholdy »

\(\displaystyle{ k = (n+1)\cdot p\\
k = (5+1)\cdot \frac{1}{2} = 3}\)


Jest liczbą całkowitą dlatego:
\(\displaystyle{ k = \{2, 3\}}\)
ODPOWIEDZ