dowód - własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 22:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
dowód - własności prawdopodobieństwa
Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ B \subset A}\) to \(\displaystyle{ P(A-B)=P(A)-P(B)}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 22:55 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dowód - własności prawdopodobieństwa
Nie jestem pewien czy taki dowód wystarczy.
Ogólnie wiadomo jest, że: \(\displaystyle{ P(A - B)=P(A)-P(A\cap B)}\), skoro \(\displaystyle{ B \subset A}\) to \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(B)}\), co nam daje to co mamy wykazać.
Ogólnie wiadomo jest, że: \(\displaystyle{ P(A - B)=P(A)-P(A\cap B)}\), skoro \(\displaystyle{ B \subset A}\) to \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(B)}\), co nam daje to co mamy wykazać.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
dowód - własności prawdopodobieństwa
Nie do końca podoba mi się to uzasadnienie.
Moim zdaniem:
\(\displaystyle{ A=B \cup ( A \backslash B)}\)
\(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ A \backslash B}\) - rozłączne (niezależne) bo \(\displaystyle{ B \subset A}\)
Ale
\(\displaystyle{ P(A)=P(B \cup ( A \backslash B))=P(B)+P(A \backslash B)}\) - bo zdarzenia niezależne.
Stąd
\(\displaystyle{ P(A \backslash B)=P(A)-P(B)}\) gdy \(\displaystyle{ B \subset A}\).
Moim zdaniem:
\(\displaystyle{ A=B \cup ( A \backslash B)}\)
\(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ A \backslash B}\) - rozłączne (niezależne) bo \(\displaystyle{ B \subset A}\)
Ale
\(\displaystyle{ P(A)=P(B \cup ( A \backslash B))=P(B)+P(A \backslash B)}\) - bo zdarzenia niezależne.
Stąd
\(\displaystyle{ P(A \backslash B)=P(A)-P(B)}\) gdy \(\displaystyle{ B \subset A}\).