Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Polecenie w zadaniu jest dokładnie takie:
"Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma oczek na obu kostkach będzie równa 8?"
Zgodnie z poleceniem wynik z 2 kostek ma się równać 8. Ja rozwiązałem to zadanie tak:
\(\displaystyle{ \Omega= \{(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,5) (5,6) (6,6)}}\)
\(\displaystyle{ \left|\Omega\right|=21}\)
\(\displaystyle{ A=\{(2,6) (3,5) (4,4)}\}}\)
\(\displaystyle{ \left|A\right|=3}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{21}=\frac{1}{7}}\)
Według odpowiedzi z książki powinno być \(\displaystyle{ \frac{5}{36}}\) czyli:
\(\displaystyle{ \Omega=\{}\)\(\displaystyle{ {(1,1);(1,2);(1,3);(1,4);(1,5);(1,6);(2,1);(2,2);(2,3);(2,4);(2,5);(2,6);(3,1);(3,2);(3,3);(3,4);(3,5);(3,6)}}\)
\(\displaystyle{ (4,1);(4,2);(4,3);(4,4);(4,5);(4,6);(5,1);(5,2);(5,3);(5,4);(5,5);(5,6);(6,1);(6,2);(6,3);(6,4);(6,5);(6,6)}}\)
\(\displaystyle{ \left|\Omega\right|=36}\)
\(\displaystyle{ A=\{(2,6) (3,5) (4,4) (5,3) (6,2)}\}}\)
\(\displaystyle{ \left|A\right|=5}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{36}}\)
DLACZEGO NIBY TAK MAM ROZWIĄZAĆ TO ZADANIE?
Przecież jak wypadnie na kostkach 2 i 6 to jest to samo jak by wypadło 6 i 2. Patrzymy tu przecież na wynik nie na coś innego. Czy ktoś potrafi to jakoś ładnie wytłumaczyć, albo przyznać mi rację?
"Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma oczek na obu kostkach będzie równa 8?"
Zgodnie z poleceniem wynik z 2 kostek ma się równać 8. Ja rozwiązałem to zadanie tak:
\(\displaystyle{ \Omega= \{(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,5) (5,6) (6,6)}}\)
\(\displaystyle{ \left|\Omega\right|=21}\)
\(\displaystyle{ A=\{(2,6) (3,5) (4,4)}\}}\)
\(\displaystyle{ \left|A\right|=3}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{21}=\frac{1}{7}}\)
Według odpowiedzi z książki powinno być \(\displaystyle{ \frac{5}{36}}\) czyli:
\(\displaystyle{ \Omega=\{}\)\(\displaystyle{ {(1,1);(1,2);(1,3);(1,4);(1,5);(1,6);(2,1);(2,2);(2,3);(2,4);(2,5);(2,6);(3,1);(3,2);(3,3);(3,4);(3,5);(3,6)}}\)
\(\displaystyle{ (4,1);(4,2);(4,3);(4,4);(4,5);(4,6);(5,1);(5,2);(5,3);(5,4);(5,5);(5,6);(6,1);(6,2);(6,3);(6,4);(6,5);(6,6)}}\)
\(\displaystyle{ \left|\Omega\right|=36}\)
\(\displaystyle{ A=\{(2,6) (3,5) (4,4) (5,3) (6,2)}\}}\)
\(\displaystyle{ \left|A\right|=5}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{36}}\)
DLACZEGO NIBY TAK MAM ROZWIĄZAĆ TO ZADANIE?
Przecież jak wypadnie na kostkach 2 i 6 to jest to samo jak by wypadło 6 i 2. Patrzymy tu przecież na wynik nie na coś innego. Czy ktoś potrafi to jakoś ładnie wytłumaczyć, albo przyznać mi rację?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Masz dwie kostki. Rozróżniamy te przypadki: na pierwszej 2, na drugiej 6
na pierwszej 6, na drugiej 2
na pierwszej 6, na drugiej 2
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Tak rozumiem, ale czy polecenie nie powinno być wtedy jakoś inaczej sformułowane?aalmond pisze:Masz dwie kostki. Rozróżniamy te przypadki: na pierwszej 2, na drugiej 6
na pierwszej 6, na drugiej 2
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Dlaczego? Jest jednoznaczne.Tak rozumiem, ale czy polecenie nie powinno być wtedy jakoś inaczej sformułowane?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Jakby było jednoznaczne to rozwiązałbym to zadanie właśnie tym 2 sposobem. Przeanalizuj mój sposób rozwiązania tego zadania. Podam ci prosty przykład np. gra w chińczyka:aalmond pisze:Dlaczego? Jest jednoznaczne.Tak rozumiem, ale czy polecenie nie powinno być wtedy jakoś inaczej sformułowane?
Kiedy gracz wyrzuci na kostkach 2 oraz 6 to ruszy się o 8 pól. Więc wyrzucenie 6 oraz 2 jest równoznaczne, bo też ruszymy się o 8 pól. Więc?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
A co to ma wspólnego z prawdopodobieństwem?Kiedy gracz wyrzuci na kostkach 2 oraz 6 to ruszy się o 8 pól. Więc wyrzucenie 6 oraz 2 jest równoznaczne, bo też ruszymy się o 8 pól. Więc?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Więc gdzie w moim myśleniu popełniam błąd?A co to ma wspólnego z prawdopodobieństwem?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Już Ci podałem:
Losujesz liczbę dwucyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma cyfr równa się osiem.
Brałbyś pod uwagę różnicę między 62 i 26?
Może ten przykład Ci pomoże.Rozróżniamy te przypadki: na pierwszej 2, na drugiej 6
na pierwszej 6, na drugiej 2
Losujesz liczbę dwucyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma cyfr równa się osiem.
Brałbyś pod uwagę różnicę między 62 i 26?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Prawdopodobieństwo z 2 sześciennych kostek
Na tym przykładzie to oczywiste, że nie.aalmond pisze:Może ten przykład Ci pomoże.
Losujesz liczbę dwucyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma cyfr równa się osiem.
Brałbyś pod uwagę różnicę między 62 i 26?