Wartość oczekiwana zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Wartość oczekiwana zmiennej losowej

Post autor: Sokół »

Czas T z przedziału \(\displaystyle{ \left[0, T_{0} \right]}\) jest zmienną o rozkładzie równomiernym. Jak obliczyć teraz wartość oczekiwaną nowej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X = \sin \left( \frac{2 \pi T}{T_{0}}\right)}\)?

czy jest to po prostu \(\displaystyle{ \int_{- \infty}^{+ \infty} \sin \left( \frac{2 \pi T}{T_{0}}\right) \cdot \frac{1}{T_{0}} dT?}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 13:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: działanie mnożenia: \cdot
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Wartość oczekiwana zmiennej losowej

Post autor: Lider Artur »

Tak, dokładnie.
ODPOWIEDZ