Mam takie zadanie:
Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ {1, 2, 3,..., 9}}\) losujemy bez zwracania trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że ich suma jest liczbą parzystą.
Z góry dzięki
prawdopodobienstwo klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
prawdopodobienstwo klasyczne
Pierwsze pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć to kiedy suma trzech liczb jest parzysta?
- dymek010
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 13 razy
prawdopodobienstwo klasyczne
Jest wtedy gdy: wszystkie 3 liczby są parzyste lub gdy 2 są nieparzyste i 1 parzysta. To wiem i wychodzi mi 164 tych liczb. Omega to \(\displaystyle{ 9\cdot8\cdot7 = 504}\). Ale wynik nie wychodzi taki jak powinien
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
prawdopodobienstwo klasyczne
Ponieważ jest to losowanie liczb, kolejność nie ma znaczenia, więc trzeba użyć kombinacji do wyznaczenia mocy omegi.
\(\displaystyle{ |\Omega|= {9 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|= {9 \choose 3}}\)