Wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ktosztlumu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 paź 2011, o 06:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: ktosztlumu »

Jaka jest wartość oczekiwana natrafienia na króla pik jeżeli wiemy, że pierwszych 13 kart jest w kolorze trefl/pik ? W talii znajdują się 52 karty

Czy zbiór omega = \(\displaystyle{ {26 \choose 13} \cdot 39! \cdot 13!}\) ?
Na pewno trzeba rozważyć 2 przypadki, że król znajduje się w 13 kartach oraz w 39 pozostałych
Mam problem z wyznaczeniem prawdopodobieństwa w tych przypadkach


Z góry dzieki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 21:00 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
jetix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: jetix »

Szukasz prawdopodobieństwa czy wartości oczekiwanej? Rozumiem, że masz 52 karty do gry i ciągniesz jedną kartę tak?

Prawdopodobieństwo nietrafienia jest równe 1-prawdopodobieństwo trafienia. Może to pomoże.
ktosztlumu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 paź 2011, o 06:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: ktosztlumu »

Odkrywamy po jednej karcie, jaki jest średni koszt (tj. liczba odkrytych kart) natrafienia na tą kartę która wypisałem wcześniej. Chodzi tu o wartość oczekiwaną.
ODPOWIEDZ