Witam.
Wlasnie ze znajomym wdalismy sie w dyskusje o tym, jakie w rzeczywistosci sa szanse na wylosownie nagrody glownej, jesli kupilem 30 losow a jest 180 losow w kapeluszu.
Jest jedna nagroda glowna, losy nie wracaja do kapelusza.
Czy jest to 30/180, czy raczej 1/180+1/179+1/178+....+1/151 ??
Jak policzyc moje szanse, ze jeden w losow, ktore kupilem bedzie zwycieski??
Dzieki za odpowiedzi..
szanse wylosowania - banalne pytanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
szanse wylosowania - banalne pytanie?
\(\displaystyle{ |\Omega|= {180 \choose 30} \\
|A|=1\cdot {179 \choose 29}}\)
Zatem \(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
|A|=1\cdot {179 \choose 29}}\)
Zatem \(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
szanse wylosowania - banalne pytanie?
czyli?
Prosze o odpowiedz bardziej łopatologiczną, bo z matmy jestem noga i nadal nie wiem jaki będzie wynik....
Prosze o odpowiedz bardziej łopatologiczną, bo z matmy jestem noga i nadal nie wiem jaki będzie wynik....
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
szanse wylosowania - banalne pytanie?
Na początku zastanówmy się nad całą przestrzenią, a więc wszystkimi dowolnymi możliwościami.
Kupujesz 30 losów ze 180.
Ile jest takich różnych 'trzydziestek'? Odp. - \(\displaystyle{ {180 \choose 30}}\)
By wygrać, to musisz w tych swoich 30 losach mieć 1 wygrywający, czyli 1 wygrywający +29 pustych.
Ile jest wszystkich takich 'trzydziestek' ? \(\displaystyle{ 1\cdot {179 \choose 29}}\) (jest tylko jeden jedyny los wygrywający (więc możemy go wybrać tylko na jeden sposób, oraz trzeba dolosować jeszcze 29 pozostałych losów - ale już losujemy je ze 179 losów, bo zabralismy ten jeden wygrywający (180-1-179) )
---------------
jak to przeliczysz, to dostaniesz odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{30}{180}}\)
Kupujesz 30 losów ze 180.
Ile jest takich różnych 'trzydziestek'? Odp. - \(\displaystyle{ {180 \choose 30}}\)
By wygrać, to musisz w tych swoich 30 losach mieć 1 wygrywający, czyli 1 wygrywający +29 pustych.
Ile jest wszystkich takich 'trzydziestek' ? \(\displaystyle{ 1\cdot {179 \choose 29}}\) (jest tylko jeden jedyny los wygrywający (więc możemy go wybrać tylko na jeden sposób, oraz trzeba dolosować jeszcze 29 pozostałych losów - ale już losujemy je ze 179 losów, bo zabralismy ten jeden wygrywający (180-1-179) )
---------------
jak to przeliczysz, to dostaniesz odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{30}{180}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
szanse wylosowania - banalne pytanie?
dzieki wielkie za odpowiedzi!
Przez chwile zwatpliem, ze to nie bedzie 30/180 tylko troche wiecej, taki kolega byl przekonujacy
A matematyke w szkole mialem tak dawno temu, ze na zeszyty sie wtedy jescze mowilo kajety hehe
Raz jeszcze dziekuje.
Przez chwile zwatpliem, ze to nie bedzie 30/180 tylko troche wiecej, taki kolega byl przekonujacy
A matematyke w szkole mialem tak dawno temu, ze na zeszyty sie wtedy jescze mowilo kajety hehe
Raz jeszcze dziekuje.