z tali 52 kart losujemy 13.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zohn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

z tali 52 kart losujemy 13.

Post autor: zohn »

z tali 52 kart losujemy 13. Jakie jest prawdopodobieństwo że:
a) będą 2 asy
b)będą karty 1 koloru
c)będą conajmniej 2 damy
d) będzie 13 kierów
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

z tali 52 kart losujemy 13.

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ |\Omega|= {52 \choose 13}}\)
a) \(\displaystyle{ |A|= {4 \choose 2} {48 \choose 11}}\)
b) \(\displaystyle{ |B|= {4 \choose 1} {13 \choose 13}}\)
c) \(\displaystyle{ |C|= {4 \choose 2} {48 \choose 11}+{4 \choose 3} {48 \choose 10}+{4 \choose 4} {48 \choose 9}}\)
d) \(\displaystyle{ |D|= 1}\)
ODPOWIEDZ