Oto treść zadania: Rzucamy 2 razy kostką sześcienną, Jakie jest prawdopodobieństwo że:
a)suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 9
b) w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek
Rzucamy 2 razy kostką sześcienną
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Rzucamy 2 razy kostką sześcienną
\(\displaystyle{ \Omega=\{(a;b): a,b\in \{1,2,3,4,5,6\} \} \Rightarrow |\Omega|=36}\)
Interesujące nas zdarzenie (oznaczmy je przez A) jest następujące:
\(\displaystyle{ A=\{(a;b): a+b \ge 9 \wedge a,b\in \{1,2,3,4,5,6\} \}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ A=\{(3,6);(4,5);(4,6);(5,4);(5,5);(5,6);(6,3);(6,4);(6,5);(6,6)\} \Rightarrow |A|=10}\)
Stąd dostajemy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}= \frac{10}{36}}\)
Interesujące nas zdarzenie (oznaczmy je przez A) jest następujące:
\(\displaystyle{ A=\{(a;b): a+b \ge 9 \wedge a,b\in \{1,2,3,4,5,6\} \}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ A=\{(3,6);(4,5);(4,6);(5,4);(5,5);(5,6);(6,3);(6,4);(6,5);(6,6)\} \Rightarrow |A|=10}\)
Stąd dostajemy:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}= \frac{10}{36}}\)