Zdefiniuj przestrzeń probabilistyczną
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Zdefiniuj przestrzeń probabilistyczną
Zdefiniuj przestrzeń probabilistyczną na odcinku (a,b] gdzie (a<b)
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Zdefiniuj przestrzeń probabilistyczną
\(\displaystyle{ \Omega=(a,b] \\
F=B((a,b]) \\
P(A)= \frac{\lambda (A)}{\lambda(\Omega)}=\frac{\lambda (A)}{b-a}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ B((a,b])}\) - zbiory borelowskie na odcinku \(\displaystyle{ (a,b]}\)
\(\displaystyle{ \lambda}\) - miara Lebesgue'a
F=B((a,b]) \\
P(A)= \frac{\lambda (A)}{\lambda(\Omega)}=\frac{\lambda (A)}{b-a}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ B((a,b])}\) - zbiory borelowskie na odcinku \(\displaystyle{ (a,b]}\)
\(\displaystyle{ \lambda}\) - miara Lebesgue'a