Pokazać, że rodzina jest sigma ciałem
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Pokazać, że rodzina jest sigma ciałem
Niech \(\displaystyle{ f:\Omega \to \mathbb{R}}\). Pokazać że rodzina \(\displaystyle{ \sigma(f)=\left\{ f^{-1}(A):A\in\textbf{Bor} \right\}}\) jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem.
Pokazać, że rodzina jest sigma ciałem
Co to jest sigma ciało? Podaj nam warunki i powiedz jaki mas problem ze sprawdzeniem ich
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pokazać, że rodzina jest sigma ciałem
Definicja \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała + własności przeciwobrazu.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Pokazać, że rodzina jest sigma ciałem
W takim razie pierwszy warunek
\(\displaystyle{ f^{-1}(A)=\left\{ x\in\Omega:f(x)\in A\right\} \\
\emptyset=f^{-1}\left( \emptyset\right)\in \sigma(f)}\)
i na tym koniec...?
Drugi:
\(\displaystyle{ \left( f^{-1}(A)\right)'=f^{-1}\left( \mathbb{R} \setminus A\right)}\)
ale na jakiej podstawie mam stwierdzić, że to należy do \(\displaystyle{ \sigma(f)}\)?
Trzeci:
\(\displaystyle{ f^{-1}(A)\in\sigma(f) \Rightarrow \bigcup_{n=1}^{\infty}f^{-1}(A_n)\in \sigma(f)}\)
Ale jak mam pokazać, że ta suma też należy?
\(\displaystyle{ f^{-1}(A)=\left\{ x\in\Omega:f(x)\in A\right\} \\
\emptyset=f^{-1}\left( \emptyset\right)\in \sigma(f)}\)
i na tym koniec...?
Drugi:
\(\displaystyle{ \left( f^{-1}(A)\right)'=f^{-1}\left( \mathbb{R} \setminus A\right)}\)
ale na jakiej podstawie mam stwierdzić, że to należy do \(\displaystyle{ \sigma(f)}\)?
Trzeci:
\(\displaystyle{ f^{-1}(A)\in\sigma(f) \Rightarrow \bigcup_{n=1}^{\infty}f^{-1}(A_n)\in \sigma(f)}\)
Ale jak mam pokazać, że ta suma też należy?
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pokazać, że rodzina jest sigma ciałem
Tak.Kanodelo pisze:W takim razie pierwszy warunek
\(\displaystyle{ f^{-1}(A)=\left\{ x\in\Omega:f(x)\in A\right\} \\
\emptyset=f^{-1}\left( \emptyset\right)\in \sigma(f)}\)
i na tym koniec...?
Jakie znasz własności przeciwobrazu (znowu Wstęp do matematyki się kłania...)?Kanodelo pisze:Drugi:
\(\displaystyle{ \left( f^{-1}(A)\right)'=f^{-1}\left( \mathbb{R} \setminus A\right)}\)
ale na jakiej podstawie mam stwierdzić, że to należy do \(\displaystyle{ \sigma(f)}\)?
Trzeci:
\(\displaystyle{ f^{-1}(A)\in\sigma(f) \Rightarrow \bigcup_{n=1}^{\infty}f^{-1}(A_n)\in \sigma(f)}\)
Ale jak mam pokazać, że ta suma też należy?
JK