Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
Sprawdzić, czy \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem podzbiorów \(\displaystyle{ \Omega}\), jeśli:
\(\displaystyle{ \Omega=\mathbb{R}, \ \mathcal{F}=\left\{ A \subset \Omega:A \text{\ jest \ przeliczalny \ lub \ A' \ jest \ przeliczalny}\right\}}\)
Wiem jak rozwiązywać takie zadania, jeżeli podany jest np \(\displaystyle{ \mathcal{F}=\left\{ \emptyset,\left\{ 1,4\right\},\left\{ 2,3\right\},\Omega \right\}}\), jednak w tym przypadku nie moge sobie poradzić z tym zbioerm przeliczalnym. Prosze o pomoc.
\(\displaystyle{ \Omega=\mathbb{R}, \ \mathcal{F}=\left\{ A \subset \Omega:A \text{\ jest \ przeliczalny \ lub \ A' \ jest \ przeliczalny}\right\}}\)
Wiem jak rozwiązywać takie zadania, jeżeli podany jest np \(\displaystyle{ \mathcal{F}=\left\{ \emptyset,\left\{ 1,4\right\},\left\{ 2,3\right\},\Omega \right\}}\), jednak w tym przypadku nie moge sobie poradzić z tym zbioerm przeliczalnym. Prosze o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
1) Czy zbiór pusty należy do F
2) Czy dopełnienie należy do F
3) Czy suma należy do F
Ale nie wiem jak to sprawdzić dla zbioru przeliczalnego, bo żadnych konkretnych elementów nie ma.
2) Czy dopełnienie należy do F
3) Czy suma należy do F
Ale nie wiem jak to sprawdzić dla zbioru przeliczalnego, bo żadnych konkretnych elementów nie ma.
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
No ale co zrobić z tą sumą? Mam tu sprawdzać, czy suma zbiorów przeliczalnych jest przeliczalna? Chyba jest, ale niewiem czy o to tu chodzi wogóle.
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
Bo nie myślisz w ogóle.
Jakie zbioru należą do \(\displaystyle{ F}\)? Dwa rodzaje. Jakie?
Jakie zbioru należą do \(\displaystyle{ F}\)? Dwa rodzaje. Jakie?
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
No to masz pokazać, że jeśli dane elementy należą do zbioru to i ich suma należy. Dlaczego zatem sumujesz tylko przeliczalne?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
No to mogę jeszcze sumować nieprzeliczalne. Ale wydaje mi się, że suma zbiorów nieprzeliczalnych jest nieprzeliczalna, a mam wykazać coś odwrotnego.
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
Nie. Masz pokazać, ze wynik tego sumowania da Ci albo zbiór przeliczalny albo nieprzeliczalny
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Sprawdzić czy jest sigma-ciałem
No to chyba logiczne, że to będzie albo przeliczalny, albo nieprzeliczalny, innej możliwości chyba nie ma. Ale nie wiem jak mam to pokazać.