rzucanie kostka
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
rzucanie kostka
Może wypaść cztery razy jedynka i raz dowolna inna liczba prócz jedynki, w którymś z pięciu rzutów ( dlatego pomnożone razy \(\displaystyle{ 5}\) ), albo pięć jedynek w pięciu rzutach.
\(\displaystyle{ \bar{\bar{A}} = {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {5 \choose 1}\cdot 5 + {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1} = 26}\)
\(\displaystyle{ \bar{\bar{A}} = {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {5 \choose 1}\cdot 5 + {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}\cdot {1 \choose 1} = 26}\)