W trzech pudełkach sa kule czarne i biale. W pierwszym pudelku sa 3 biale i 5 czarnych, w drugim 2 biale i 2 czarne, w trzecim 7 czarnych. Wybieramy kule losowo z wybranego pudelka. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wybierzemy kule czarna?
Rozpisałam to za pomoca drzewa, ale cały czas wychodzi mi prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ \frac{16}{23}}\) zamiast podanej w odpowiedzi \(\displaystyle{ \frac{17}{24}}\)..
pudełka i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
pudełka i kule
Ale przecież jeśli w pierwszym etapie wybieramy jedno z trzech pudełek, to prawdopodobieństwo wybrania dowolnego z nich to \(\displaystyle{ \frac 13}\).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kowal
- Podziękował: 5 razy
pudełka i kule
Faktycznie! Tego pierwszego etapu pewna nie byłam, musze jeszcze poćwiczyć.
DZIĘKUJĘ.
DZIĘKUJĘ.