Hej,
Od wielu lat juz nie mam do czynienia z zadaniami z prawdopodobienstwa, a akurat mi sie takie trafilo i nie wiem niestety jak sie za nie zabrac.
Mezczyzna idzie do szpitala i przechodzi test u swojego lekarza na smiertelna chorobe. Test daje wynik pozytywny. Dokladnosc testu 95%. Statystycznie 1 na 1000 mezczyzn w jego wieku zapada na te chorobe. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze mezyczna jest faktycznie chory?
Jedyne co udalo mi sie ustalic, to ze na 1000 mezczyzn 950 otrzyma wynik badania prawidlowy, a 50 nieprawidlowy. Jak jednak wyliczyc prawdopodbienstwo, ze jest faktycznie chory?
Smiertelna choroba - prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Smiertelna choroba - prawdopodobienstwo
Zdarzenia:
\(\displaystyle{ Z}\) - mężczyzna zdrowy
\(\displaystyle{ C}\) - mężczyzna chory
\(\displaystyle{ A}\) - pozytywny wynik testu
Szukamy \(\displaystyle{ P(C|A)}\)
A więc:
\(\displaystyle{ P(C|A)= \frac{P(A|C)P(C)}{P(A|C)P(C)+P(A|Z)P(Z)}=\frac{0,95 \cdot 0,001}{0,95 \cdot 0,001+0,05*(1-0,001)}=\frac{0,00095} {0,00095+0,04995}=\frac{0,00095} {0,0509}= \frac{19}{1018}}\)
\(\displaystyle{ Z}\) - mężczyzna zdrowy
\(\displaystyle{ C}\) - mężczyzna chory
\(\displaystyle{ A}\) - pozytywny wynik testu
Szukamy \(\displaystyle{ P(C|A)}\)
A więc:
\(\displaystyle{ P(C|A)= \frac{P(A|C)P(C)}{P(A|C)P(C)+P(A|Z)P(Z)}=\frac{0,95 \cdot 0,001}{0,95 \cdot 0,001+0,05*(1-0,001)}=\frac{0,00095} {0,00095+0,04995}=\frac{0,00095} {0,0509}= \frac{19}{1018}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Smiertelna choroba - prawdopodobienstwo
Źle - 95% osób w których test dał wynik pozytywny jest faktycznie chorych.Jedyne co udalo mi sie ustalic, to ze na 1000 mezczyzn 950 otrzyma wynik badania prawidlowy, a 50 nieprawidlowy.
Są cztery możliwości:
- zdrowy i test negatywny
- zdrowy i test pozytywny
- chory i test negatywny
- chory i test pozytywny
Spróbuj je przeliczyć.
Smiertelna choroba - prawdopodobienstwo
OK, a do ktorej z funkcji zwiazanej z prawdopodobienstwem powinienem sie odniesc? Jak pisalem, od 15 lat nie mam z tym do czynienia, nie jestem matematykiem, wiec jest to dla mnie kompletna czarna magia.
Czy mozecie polecic jakis link, gdzie moge poczytac teorie na temat tej konkretnej metody?
Czy mozecie polecic jakis link, gdzie moge poczytac teorie na temat tej konkretnej metody?