Wyznacz liczbe elementow zbioru AUB wiedzac, ze:

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wyznacz liczbe elementow zbioru AUB wiedzac, ze:

Post autor: mckmi »

Proszę o rozwiązanie zadanie i wytłumaczenie mi na czym polega dane rozwiązanie.



Dziękuję z góry.

[ Dodano: Sob Gru 04, 2004 5:30 pm ]
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, jest mi ono bardzo potrzebne do zdania szkoły.
Wrazie co to możecie pisać na mckmi@poczta.onet.pl
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Wyznacz liczbe elementow zbioru AUB wiedzac, ze:

Post autor: Undre »

pikuś :

a) mamy dwa wspólne elementy czyli :
A + B - (AnB) = AuB = 20
( odjąłem sume bo wpierw policzyłem ją dwa razy, dla A i dla B )

b) skoro nie mamy części wspólnej :

A + B = AuB = 21

c) troche głupie, to jest bo nie ma informacji o związku między A i B. No ale jeśli to tak ma być to rozumiem, że zbiory A i C nie mają nic wspólnego, więc postępuję jak w b)

A + B = 25

jeśli miało być B zawarte w A to wtedy liczysz tylko A


Pozdrawiam
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Wyznacz liczbe elementow zbioru AUB wiedzac, ze:

Post autor: Yavien »

|A "u" B| = |A| + |B| - |A "u" B|
(|A| oznacza liczbe elementow zbioru A)
ODPOWIEDZ