W dwudziestą rocznicę po maturze absolwenci pewnej klasy postanowili zorganizować spotkanie klasowe. Każdy uczestnik uścisnął na powitanie rękę innemu uczestnikowi. Łącznie wymieniono 406 uścisków. Ile osób liczyła ta klasa, jeżeli wiadomo, że 6 osób nie przybyło na spotkanie?
Zakładam, że \(\displaystyle{ n}\) to liczba osób, które przybyły na spotkanie. ( wiadomo, n+6 to liczba osób w klasie). Później utknęłam, bo nie wiem, czy każdy z każdym ma się przywitać ? Z treści wydaje mi się, że każdy przywitał się tylko z jedną osobą (każdy z inną), a w ten sposób nigdy by 406 uścisków nie wymienili...
powitania uściskiem dłoni
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
powitania uściskiem dłoni
\(\displaystyle{ {n \choose 2} = 406}\)
Wystarczy to rozwiązać i wychodzi.
Wystarczy to rozwiązać i wychodzi.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 17:41 przez chlorofil, łącznie zmieniany 1 raz.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
powitania uściskiem dłoni
Ja założyłbym że jednak każdy ściskał się z wszystkimi pozostałymi, a to nam daje
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}=406}\) i dodatnim pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 29}\)
i doliczyć tych którzy nie przybyli
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}=406}\) i dodatnim pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 29}\)
i doliczyć tych którzy nie przybyli
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
powitania uściskiem dłoni
lub rozwiązać to:
\(\displaystyle{ {n-6\choose 2}=406}\)
\(\displaystyle{ n=35}\)
klasa- \(\displaystyle{ n+6=41}\)
\(\displaystyle{ {n-6\choose 2}=406}\)
\(\displaystyle{ n=35}\)
klasa- \(\displaystyle{ n+6=41}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
powitania uściskiem dłoni
Nie wprowadzaj zamieszania ilość osób w klasie to n jak wynika z pierwszej twojej linijki .math questions pisze:lub rozwiązać to:
\(\displaystyle{ {n-6\choose 2}=406}\)
\(\displaystyle{ n=35}\)
klasa- \(\displaystyle{ n+6=41}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
powitania uściskiem dłoni
Psiaczek pisze: Nie wprowadzaj zamieszania ilość osób w klasie to n jak wynika z pierwszej twojej linijki .
faktycznie rozpędziłem się sorry za wprowadzenie w błąd