łączenie prawdopodobieństw dwóch zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
łączenie prawdopodobieństw dwóch zdarzeń
Meteorolodzy określili, że prawdopodobieństwo, że jutro będzie padał deszcz wynosi 0.6 a, że deszcz będzie padał pojutrze - 0.7. Jakie jest prawdopodobieństwo, że deszcz spadnie co najmniej jednego z tych dwóch dni?
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
łączenie prawdopodobieństw dwóch zdarzeń
A - deszcze będzie padał jutro
B - deszcze będzie padał pojutrze
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - deszcz będzie padał jutro lub pojutrze
Musisz policzyć \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\)
B - deszcze będzie padał pojutrze
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - deszcz będzie padał jutro lub pojutrze
Musisz policzyć \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
łączenie prawdopodobieństw dwóch zdarzeń
A jak mam to policzyć nie mając \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
łączenie prawdopodobieństw dwóch zdarzeń
A co to znaczy ? Nie wychodzi wtedy, ze \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) \cup P(B)}\) ? A tak nie mogę policzyć, bo wyjdzie większe od \(\displaystyle{ 1}\)... Trzeba je jakoś połączyć, podzielić, cokolwiek. Tylko nie wiem jak ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
łączenie prawdopodobieństw dwóch zdarzeń
Jeśli zdarzenia są niezależne, to:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) + P(B) - P(A) \cdot P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) + P(B) - P(A) \cdot P(B)}\)