Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
Witam, mam takie zadanko do rozwiązania i nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Z góry dzięki za pomoc
Rzucamy kostką do gry i losujemy jedną kartę z talii 52 kart. Jeśli na kostce jest 6 oczek i wylosujemy asa pik otrzymujemy 10000 zł. Jeśli na kostce jest 1 oczko i wylosujemy kiera otrzymujemy 8000 zł. W każdym z pozostałych przypadków płacimy 2000zł.
Podać rozkład zmiennej losowej, której realizacjami są wartości wygrane.
Z góry dzięki za pomoc
Rzucamy kostką do gry i losujemy jedną kartę z talii 52 kart. Jeśli na kostce jest 6 oczek i wylosujemy asa pik otrzymujemy 10000 zł. Jeśli na kostce jest 1 oczko i wylosujemy kiera otrzymujemy 8000 zł. W każdym z pozostałych przypadków płacimy 2000zł.
Podać rozkład zmiennej losowej, której realizacjami są wartości wygrane.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
Zmienna losowa może przyjmować trzy wartości: \(\displaystyle{ 10000,8000,-2000}\). Pozostaje tylko policzyć jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania każdej z tych wartości.
Q.
Q.
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
dzięki za odpowiedź
w takim razie czy prawdopodobieństwa będą wynosić:
-2000: 0,39
8000: 0,42
10000:0,19
wiem że to pewnie banalne ale jakoś średnio to ogarniam
w takim razie czy prawdopodobieństwa będą wynosić:
-2000: 0,39
8000: 0,42
10000:0,19
wiem że to pewnie banalne ale jakoś średnio to ogarniam
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
no właśnie tak myślałem że źle
prawdopodobieństwo tego że wypadnie 6 oczek i as pik:
\(\displaystyle{ \frac 16+ \frac{1}{52} \approx 0,19}\)
prawd. że wypadnie 1 oczko i kier:
\(\displaystyle{ \frac 16+\frac 14\approx 0,42}\)
prawd. musi być równe \(\displaystyle{ 1}\) dlatego pozostałe zdarzenia \(\displaystyle{ = 0,39}\)
ale faktycznie trochę to nielogiczne dlatego proszę o pomoc
prawdopodobieństwo tego że wypadnie 6 oczek i as pik:
\(\displaystyle{ \frac 16+ \frac{1}{52} \approx 0,19}\)
prawd. że wypadnie 1 oczko i kier:
\(\displaystyle{ \frac 16+\frac 14\approx 0,42}\)
prawd. musi być równe \(\displaystyle{ 1}\) dlatego pozostałe zdarzenia \(\displaystyle{ = 0,39}\)
ale faktycznie trochę to nielogiczne dlatego proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 11:13 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
A jak byś liczył prawdopodobieństwo, że w dwóch rzutach monetach wypadną dwa orły?
\(\displaystyle{ \frac 12 + \frac 12 = 1}\)?
Czyli zawsze rzucając dwiema monetami wyrzucimy dwa orły?
Q.
\(\displaystyle{ \frac 12 + \frac 12 = 1}\)?
Czyli zawsze rzucając dwiema monetami wyrzucimy dwa orły?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
Nie dodajemy prawdopodobieństw z poszczególnych etapów doświadczenia, tylko je mnożymy. Dlatego na przykład prawdopodobieństwo, że na obu monetach wypadnie orzeł to \(\displaystyle{ \frac 12 \cdot \frac 12=\frac 14}\).
Q.
Q.
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
Witam, szukając rozwiązania podobnego zadania trafiłem tutaj. Wszystko wydaje się już jasne ale chciałbym się jeszcze zapytać o jedną rzecz. A mianowicie, jeśli:
dla: 10000
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{52} = \frac{1}{312}}\)
dla: 8000
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{13}{52} = \frac{13}{312}}\)
dla: -2000
\(\displaystyle{ \frac{312}{312}- (\frac{1}{312}+ \frac{13}{312}) = \frac{298}{312}}\)
to czy da się z treści zadania sprawdzić prawdopodobieństwo dla: -2000 nie korzystając z wiadomych pozostałych prawdopodobieństw żeby sie upewnić że wszystko sie zgadza? Jeśli tak to prosiłbym o podanie tego sprawdzenia tutaj.
dla: 10000
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{52} = \frac{1}{312}}\)
dla: 8000
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{13}{52} = \frac{13}{312}}\)
dla: -2000
\(\displaystyle{ \frac{312}{312}- (\frac{1}{312}+ \frac{13}{312}) = \frac{298}{312}}\)
to czy da się z treści zadania sprawdzić prawdopodobieństwo dla: -2000 nie korzystając z wiadomych pozostałych prawdopodobieństw żeby sie upewnić że wszystko sie zgadza? Jeśli tak to prosiłbym o podanie tego sprawdzenia tutaj.
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Statystyka matematyczna - rozkład zmiennej losowej
Sytuacja żeby policzyć kiedy płącimy 2000 to masz trzy sytuacje tak naprawdę.
Pierwsza, na kostce wypada coś innego niż 1 lub 6 (karty nie mają znaczenia)
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\)
Potem jak wypada 1 to coś innego niż kier musi być.
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{3}{4}}\)
Na kostce wypada 6, ale nie losujemy asa pik
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{51}{52}}\)
Zsmuj te 3 wyniki i sprawdz czy się zgadza.
Pierwsza, na kostce wypada coś innego niż 1 lub 6 (karty nie mają znaczenia)
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\)
Potem jak wypada 1 to coś innego niż kier musi być.
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{3}{4}}\)
Na kostce wypada 6, ale nie losujemy asa pik
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{51}{52}}\)
Zsmuj te 3 wyniki i sprawdz czy się zgadza.