Losowo dzielimy 15 delicji między 4 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każda z nich dostanie
a) przynajmniej jedno ciasteczko, b) przynajmniej 2 ?
Jeszcze takie zadanie mam i nie wiem jak się zabrać do niego.
Losowo dzielimy 15 delicji między 4 osoby
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Losowo dzielimy 15 delicji między 4 osoby
Wyznacz najpierw liczbę wszystkich możliwych zdarzeń.
a) oznacz zdarzenie A polegające na tym, że każda z 4 osób dostaje po jednej delicji, a reszta jest rozdzielana losowo,
b) oznacz zdarzenie B polegające na tym, że każda z 4 osób dostaje po dwie delicje, a reszta jest rozdzielana losowo.
a) oznacz zdarzenie A polegające na tym, że każda z 4 osób dostaje po jednej delicji, a reszta jest rozdzielana losowo,
b) oznacz zdarzenie B polegające na tym, że każda z 4 osób dostaje po dwie delicje, a reszta jest rozdzielana losowo.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
Losowo dzielimy 15 delicji między 4 osoby
Tak więc jedyne co mi przychodzi to wszystkich możliwych wyników jest:
\(\displaystyle{ {15 \choose 4} = \frac{32760}{24} = 1365}\)
A - zdarzenie polegające na tym, że każda z 4 osoba dostaje przynajmniej po jednej delicji
B - zdarzenie polegające na tym, że każda z 4 osób dostaje przynajmniej po dwie delicje
\(\displaystyle{ {15 \choose 4} = \frac{32760}{24} = 1365}\)
A - zdarzenie polegające na tym, że każda z 4 osoba dostaje przynajmniej po jednej delicji
B - zdarzenie polegające na tym, że każda z 4 osób dostaje przynajmniej po dwie delicje
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
Losowo dzielimy 15 delicji między 4 osoby
\(\displaystyle{ P(A)= {14 \choose1} \cdot {13 \choose1} \cdot {12 \choose1} \cdot {11 \choose1} \cdot {10 \choose4}
P(B)={14 \choose2} \cdot {12 \choose2} \cdot {10 \choose2} \cdot {8\choose2} \cdot {6 \choose4}}\)
Takie coś mi tylko przyszło do głowy
P(B)={14 \choose2} \cdot {12 \choose2} \cdot {10 \choose2} \cdot {8\choose2} \cdot {6 \choose4}}\)
Takie coś mi tylko przyszło do głowy