Prawdopodobieństwo wylosowanych butów
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
Prawdopodobieństwo wylosowanych butów
W szafie jest 6 par butów. Wybieramy losowo 6 butów. Jakie jest prawdopodobieństwo że nie bedzie wśród nich żadnej pary właściwej.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Prawdopodobieństwo wylosowanych butów
\(\displaystyle{ #\Omega= {12 \choose 6}}\)
Nie będzie żadnej pary właściwej, a więc z każdej pary trzeba wybrać dokładnie \(\displaystyle{ 1}\) buta.
A więc
\(\displaystyle{ #A= {2 \choose 1}^6}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{#A}{#\Omega}}\)
Nie będzie żadnej pary właściwej, a więc z każdej pary trzeba wybrać dokładnie \(\displaystyle{ 1}\) buta.
A więc
\(\displaystyle{ #A= {2 \choose 1}^6}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{#A}{#\Omega}}\)