Dowód prawdopodobieństwa sumy 3 zdarzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 29 razy
Dowód prawdopodobieństwa sumy 3 zdarzeń.
Witam. Szukałem w Interneci, ale nic nie mogłem znaleźć, dlatego też zgłaszam się z prośbą do Was. Umiecie wyprowadzić dowód na prawdopodobieństwo sumy 3 zdarzeń \(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Dowód prawdopodobieństwa sumy 3 zdarzeń.
\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)}\) to inaczej \(\displaystyle{ P(A \cup B) \cup (A \cup C)}\) czyli
\(\displaystyle{ P(A \cup B)+P(A \cup C)-P(A \cup B \cap A \cup C)=P(A)+P(C)-P(A \cap C)+P(A)+P(C)-P(A \cap C)-P(A \cup (B \cap C))=P(A)+P(C)-P(A \cap C)+P(A)+P(C)-P(A \cap C)-P(A)-P(B \cap C)+P(A \cap B \cap C)}\)
czyli wyjdzie jak sie poskraca
\(\displaystyle{ P(A \cup B)+P(A \cup C)-P(A \cup B \cap A \cup C)=P(A)+P(C)-P(A \cap C)+P(A)+P(C)-P(A \cap C)-P(A \cup (B \cap C))=P(A)+P(C)-P(A \cap C)+P(A)+P(C)-P(A \cap C)-P(A)-P(B \cap C)+P(A \cap B \cap C)}\)
czyli wyjdzie jak sie poskraca