Mam problem z poniższym zadaniem:
Mamy 3 maszyny typu A, 5 maszyn typu B, 2 maszyny typu C. Każda z nich
produkuje taką samą ilość towaru i dla maszyny A mamy: 50% wyrobów I gatunku, 45%
wyrobów II gatunku, resztę stanowią wyroby wybrakowane; dla typu B:80% wyrobów I
gatunku, 17% wyrobów II gatunku, resztę stanowią wyroby wybrakowane; dla typu C:30% ,
wyrobów I gatunku, 69% wyrobów II gatunku i 1% wybrakowanych. Pobieramy losowo z
całej przemieszanej masy towarowej 3 sztuki, zwracając je po każdym pobraniu i
stwierdzeniu gatunku. Obliczyć prawdopodobieństwo P(E), że dwie sztuki będą drugiego
gatunku.
Każdemu z moich znajomych, który robił to zadanie wychodził inny wynik. Mógłby ktoś wyjaśnić jak to należy rozwiązań oraz podać prawidłowy wynik?
Z góry dziękuję.
różne maszyny, różniące się produkty, prawdopodobieństwo
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
różne maszyny, różniące się produkty, prawdopodobieństwo
A- " wylosowano produkt gatunku II"
Bi- "wylosowanie maszyny"
Liczysz \(\displaystyle{ P(A)= \sum_{i=1}^{n}P(A|Bi)*P(Bi)}\)
Ale nie jestem pewien i mnożysz P(A) przez 3
Bi- "wylosowanie maszyny"
Liczysz \(\displaystyle{ P(A)= \sum_{i=1}^{n}P(A|Bi)*P(Bi)}\)
Ale nie jestem pewien i mnożysz P(A) przez 3
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 4 razy
różne maszyny, różniące się produkty, prawdopodobieństwo
Ale zanim potraktujesz to schematem Bernoulliego to narysuj sobie drzewko żeby obliczyć prawdopodobieństwo wyboru produktu drugiego gatunku ^^ [WIGE xD]
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
różne maszyny, różniące się produkty, prawdopodobieństwo
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale już sobie poradziłem z tym zadaniem wczoraj. Oczywiście nie potrafię poprawnie przepisać ułamków napisanych parę linijek wyżej...
A WIGE roxx
A WIGE roxx