Mamy talię 32 kart: od 7 do asa. Wylosowaliśmy już jedną parę. Możemy wymienić jeszcze pozostałe 3 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a) pary \(\displaystyle{ \left(\frac{4}{13}\right)}\)
b) trójki \(\displaystyle{ \left(\frac{2}{9}\right)}\)
c) czwórki \(\displaystyle{ \left(\frac{2}{117}\right)}\)
Prawdopodobieństwo w pokerze
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Prawdopodobieństwo w pokerze
a) \(\displaystyle{ 32-4=28}\) z tylu kart możemy wybrać parę, losujemy dowolną kartę i musimy do tej wylosować tą samą \(\displaystyle{ \frac{3}{27}}\), a potem inną od tej \(\displaystyle{ \frac{24}{26}}\), teraz druga opcja pierw losujemy inną \(\displaystyle{ \frac{24}{27}}\) i teraz do tej pierwszej lub drugiej musimy wylosować jedną, jest możliwość na \(\displaystyle{ \frac{6}{26}}\)
Prawdopodobieństwo będzie: \(\displaystyle{ \frac{3}{27} \cdot \frac{24}{26}+\frac{24}{27} \cdot \frac{6}{26}= \frac{4}{13}}\)
Prawdopodobieństwo będzie: \(\displaystyle{ \frac{3}{27} \cdot \frac{24}{26}+\frac{24}{27} \cdot \frac{6}{26}= \frac{4}{13}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 20 razy
Prawdopodobieństwo w pokerze
Zupełnie nie rozumiem tej drugiej opcji. Czy można byłoby to bardziej szczegółowo wyjaśnić?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, o 13:59 przez gosia19, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Prawdopodobieństwo w pokerze
Mamy wylosować z 3 kart tylko jedną parę. Pierwszą kartę losujemy dowolną, następnie są dwie możliwości:
1) druga jest taka sama jak pierwsza, a trzecia inna
2) druga jest inna od pierwszej i potem losujemy albo taką samą jak pierwsza lub taką samą jak druga
1) druga jest taka sama jak pierwsza, a trzecia inna
2) druga jest inna od pierwszej i potem losujemy albo taką samą jak pierwsza lub taką samą jak druga
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Prawdopodobieństwo w pokerze
To nie ma być full, tylko trójka w kartach, tak myślę . Zauważ, że do tych dwóch można dolosować trzecią i potem dwie inne lub te trzy wylosować takie same.