Witam.
Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
Odstęp czasu pomiędzy przybyciem kolejnych klientów do banku ma rozkład wykładniczy, przy czym średni odstęp wynosi 15 min.
Jeżeli pewien klient wszedł właśnie do banku, jakie jest prawdopodobieństwo, ze następny klient pojawi się w przeciągu kolejnych 20 minut?
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki co do rozwiązania.
Rozkład wykładniczy-jakie jest prawd.,że klient pojawi się..
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Rozkład wykładniczy-jakie jest prawd.,że klient pojawi się..
Z pierwszego zdania wiemy, że nasza zmienna losowa (nazwijmy ją \(\displaystyle{ X}\)) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ \frac{1}{\lambda}=15 \Rightarrow \lambda=\frac{1}{15}}\)
Zatem gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^{-\lambda x}}\) gdzie \(\displaystyle{ \lambda=\frac{1}{15}}\)
Pytanie nas o \(\displaystyle{ P(X \le 20)}\)
Zatem gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^{-\lambda x}}\) gdzie \(\displaystyle{ \lambda=\frac{1}{15}}\)
Pytanie nas o \(\displaystyle{ P(X \le 20)}\)